Jabloň domácí (Pirus malus L.)

Jabloň je jediná věrohodně prokázaná rostlina v Ráji, jejímž požitím se výrazně zvýšila inteligence přítomného člověka a jeho ženy (viz Bible: „ Člověk a jeho žena stáli oba pod stromem poznání nazí a nestyděli se…“) až tak, že se změnili vzhledem ke své jedinečnosti ve světové módní návrháře: z přírodního materiálu (list fíku) si upravili slušivý oděv, za což byli posléze z Ráje vyobcováni, čímž zřejmě není myšleno, že obcovali až za hranicemi ubytovacího prostoru. Každopádně byla tedy jabloň považována za strom poznání, což později údajně poznal i známý fyzik Newton, když mu spadlo jablko na hlavu a předalo informaci o gravitaci dle notoricky známého vzorce s=1/2gtt – proto byl posmrtně vysvěcen na fyzikální jednotku síly N (ňůtn).
Plod jabloně jablko, kulovitá malvice, je tedy jejím hlavním léčebným produktem. Výjimečně se sbírají a suší i květy, ovšem potom už jaksi není kde sbírat malvice. Malvice se sbírají v době zralosti, protože před touto dobou jsou nepříjemně tvrdé a strašně kyselé, celkově nedobré a použitelné spíše jako nástroj k masírování. Po uplynutí zralosti jsou hnědé až černé, rozbředlé, kašovité, zkažené, plesnivé a nepoužitelné, leda do kompostu.
Optimálně zralé plody jsou barevně hezky vyvedené v barvě slupky zelenožluté, žluté nebo červené a jejich kombinací, na řezu homogenní bez rezavých skvrn způsobených převážně plísněmi po otlaku či zmrznutím plodu, a bez červích chodbiček i jejich tvůrců dokládajících svou pří – t omností absenci chemických insekticidů. Chuťově bývá dobře vyzrálé jablko sladké a lehce kyselé, hladké a příjemné do úst. S postupující zralostí se snižuje množství kyselin a zvyšuje obsah cukrů. Kyseliny mají určitý konzervační charakter a cukry naopak, takže čím vyšší zralost, tím vyšší citlivost na poškození všude přítomnými plísněmi živícími se cukernou složkou.
Pití místo kapaček
Sušená jablka v tenkých řezech bez jádřince se nazývají křížaly a lze je využívat jako lahůdku samostatně, nebo v různých potravních kombinacích. Křížaly lze přidávat do kaše z rýže, ovesných vloček nebo pšeničné krupice, do směsí cereálií a vloček typu müssli, do různého pečiva, koláčů, závinů, štrůdlu, perníku a buchet, do zemlbáby atv. (a tak vůbec). Ovšem samotné křížaly jen tak jsou vyhledávanou mňamkou nerozmazlených dětí s léčebným vlivem na trávicí systém.
Z čerstvého jablka i křížal lze připravit velmi lahodný ovocný čaj jako objemové pití při dehydrataci a pro terapeutické zavodnění místo kapaček. Hrst křížal nebo čerstvé jablko rozkrájené asi na 16 dílků se zalije litrem vroucí vody a nechá stát asi půl hodiny až do tepelného stádia pitelnosti, potom se pije a pije. Až dojde tekutina, tak se zbytek ovoce sní jako kompot. Když se pije a zásoba tekutin je doplněna, projeví se čistící schopnost tohoto čaje vyšší produkcí moči, což ocení zvláště revmatici, oteklí lidé a nezánětliví ledvinoví potížisté. Nezánětliví proto, že ledviny v zánětu nesnášejí kyselé a tento čaj je příjemně lehce nakyslý. Takže je vhodný spíše pro čištění krve.
Zvláštností je, že díky obsahu cukerných složek se postupné popíjení tohoto čaje osvědčuje u lidí s chutí na něco mlsného. To mlsné je totiž obvykle sladké, což požaduje přidušený hladový mozek, avšak když vložíme do těla kus čehokoliv sladkého, tak to obvykle přeženeme a sladkého je více, než je třeba. Slinivka pak vypustí inzulín, cukr rychle zmizí v buňkách a zase přichází další cyklus hypoglykemické chuti na sladké. A tak dokola, dokud nejdete spát, což vede k totálnímu nevyužití tuků z potravy a k jejich vychytávání tukovými buňkami a jejich změnu v tukové buně. Pevné polštářky tukových buněk na správných místech lepých těl jsou oku i ruce velice lahodící. Ale jen do doby, než se tukové buňky přežerou na odulé tukové buně, potrhají celulitidicky svá vaziva a v podobě převěšených až přetékajících polštářů hyzdí a zatěžují figuru. Prostě, když chcete být krásní a štíhlí, spařte si jablko na ovocný čaj a nebude vás pronásledovat mlsná ani nadměrný hlad. K jablku si do čaje pro lepší aroma přidejte i trochu jeho květu a máte to. Navíc bez chemických vonných E! Ostatně dříve se odvarem ze sušených slupek nahrazoval čaj zcela běžně.
[hidepost=0][/hidepost]