Lněné semínko – nejen proti zácpě a zažívacím obtížím, ale zejména proti rakovině!

V roce 1951 německá biochemička dr. Johanna Budwigová, vynikající v oborech tuky a výživa, objevila nový účel lněného semínka. Nešlo jen o zpestření stravy ve smyslu chuti, ale především zdraví. 7 nominací na Nobelovu cenu, do rukou ji ovšem žádná „Nobelovka” nepadla. Proč? Na to se zeptejte farmaceutického průmyslu.
„Často jsem byla předvolána k soudu, pokaždé na návrh některé z lékařských komor. Vždy jsem v těchto sporech vyhrála.“
(Dr. Johanna Budwig)
Doktorka Budwigová pozorovala kvalitu vzorků krve u svých nemocných pacientů a porovnávala je se vzorky krve zdravých lidí ve snaze najít nějakou klíčovou spojitost, která by dala strhující výsledek jejímu výzkumu. Tisíce krevních vzorků prošlo pod jejíma rukama, než konečně objevila TEN rozdíl. Obsah tuků omega-3 v krvi zdravých lidí v porovnání s obsahem tuku lidí nemocných byl 1:0. Tuk omega-3 je totiž pro správnou činnost organismu přímo nezbytný. Začala tedy pátrat, jak doplnit lidem omega-3 v přijatelné formě do jídelníčku, aby se rozpouštěl v lidském organismu přesně podle potřeby. Zjistila, že vynikajícím zdrojem tuků typu omega-3 jsou droboučká lněná semínka.
Dalším jejím objevem byl nedostatek některých důležitých esenciálních složek – a to látek zvaných fosfatidy a lipoproteiny – v krvi vážně nemocných pacientů oproti zdravým lidem. Po dobu tří měsíců podávala svým pacientům tyto přírodní složky. Výsledek byl zcela očividný, nádory u všech postupně vymizely. Slabost a anémie se ztratila a životní energie se obnovila.
Ale pouze takový lněný olej, který byl chráněn před teplem a oxidací vyvolanou kyslíkem a světlem, se ukázal jako dostatečně neporušený a neupravený, aby skutečně prospíval lidskému zdraví. Oleje, které nejsou správně získané a skladované, rychle zežluknou a potom nám naopak škodí. Buďte proto opatrní při nákupu oleje například v supermarketu, kde pravděpodobně čekal v regále delší dobu. Varovným signálem je také průhledná lahev. Zároveň mějte na paměti, že po otevření lahve (ať už průhledné nebo tmavé) se ihned odstartuje oxidace a je nutné skladovat olej v lednici, aby nepostupovala tak rychle. Podle chuti a aromatu pak poznáte, jestli je olej ještě vhodný ke konzumaci. Zhořknutí znamená, že olej zežluknul.
Přírodní cestou
Jak už bylo řečeno, symptomy rakoviny, ale dokonce i dysfunkce jater a diabetes 2. typu se zmírnily. Dr. Budwigová jako první objevila přírodní cestu, jak lidem co nejvhodněji dodat zmíněné esenciální složky, které tak nevyhnutelně potřebujeme ve své každodenní stravě. Jednoduše zkombinujete dvě přírodní, lahodné potraviny – tvaroh, či moderněji cottage cheese, a čerstvý lněný olej, které mohou jak rakovině předejít, tak ji i v mnoha případech zcela vyléčit.
Pro těžce nemocné – olejový klystýr a olejové zábaly
Pacienti příliš nemocní na to, aby mohli konzumovat směs už od začátku, byli léčeni zadržovaným klystýrem s použitím až jednoho šálku oleje denně. Pacient se pokoušel zadržet v sobě olej co nejdéle (minimálně 15–20 minut).
Dr. Budwigová u těžce nemocných používala také olejové zábaly. Olej se nanášel na celý povrch těla, přednostně ale vždy do podpaždí, na prsa a do třísel, protože zde jsou koncentrovány lymfatické dráhy. Dále byl aplikován na oblasti kolem postižených orgánů. Olej byl na kůži ponechán asi 15–20 minut a pak bylo tělo omyto teplou vodou. Pacient si poté na krátkou dobu odpočinul, zatímco jeho tělo vstřebávalo olej hlouběji do pokožky díky roztaženým pórům. Nakonec se muselo tělo za pomoci mýdla, houby a teplé vody omýt a kůže se tak zbavila i posledních zbytků oleje.
… pozor, na scénu přichází šampaňské!
Jakmile pacient získal dostatečnou sílu, aby se mohl najíst, začala mu být postupně dávána směs, až byl schopen zkonzumovat asi 230 gramů denně. V tomto období nebylo potřeba dodávat další výživu – pacientům se podával ještě med nebo čerstvé ovocné šťávy. Pokud to bylo pro ně příliš náročné, dávalo se trochu šampaňského, protože tělo s ním přijímá směs snadněji než s medem nebo džusem a protože i samotní pacienti přijímají snadněji šampaňské.
Když se pacientům dařilo ještě lépe a byli schopni přijmout větší množství směsi, začalo u nich období intenzivní terapie, které trvalo v průměru asi 3 měsíce. Po této terapii následovalo postupné snižování množství podávané směsi a už bylo potřeba jenom vydržet, než se zdraví navrátí. Po výrazném zlepšení stavu pacientů pak doktorka Budwigová doporučovala pravidelně posedávat krátkou dobu na slunci.
I když nakonec většina zjevných projevů nemoci ustoupila, trvala dr. Budwigová na tom, aby její pacienti nadále užívali udržovací dávky kvůli další prevenci. Tyto dávky můžeme považovat za potřebné pro každého, kdo se chce vyhnout vážnému onemocnění, a také pro ty, kteří se zbavili příznaků svého onemocnění rakovinou. Tato preventivní dávka se vypočítávala podle tělesné váhy: na každých 50 kg jedna čajová lžička oleje denně.
Léčba dr. Budwigové skutečně obstála
Dokonce i tam, kde selhal ortodoxní způsob léčby, byla dieta dr. Budwigové úspěšná. Celkově pomohla tisícům lidí během více než 10 let trvající klinické aplikace. Po tom, co se zprávy o objevení léčebných úspěchů, kterých dr. Budwigová dosáhla, rozšířily po celém světě, se začali mnozí vědci zajímat o lněný olej a studovat jeho účinky. Výsledky množství výzkumů uskutečněných v 90. letech minulého století byly přinejmenším působivé. Léčebné úspěchy dr. Budwigové jsou skvěle zdokumentovány a obstály na výtečnou i při zkoušce před opoziční konvenční lékařskou institucí. Mnoho vynikajících lékařů a odborníků na výživu dnes kráčí v jejích stopách.
Při rozhovoru v německém rozhlasu roku 1967 dr. Johanna Budwigová vyřkla slova povzbuzující její možné klienty po neúspěšných operacích a radioterapiích: „Dokonce i v těchto případech je možné za několik málo měsíců navrátit zdraví, po pravdě řečeno asi v 90 % případů.“
POZOR!
Můžete se setkat s množstvím obdobných informací ohledně užití lněného oleje, které tvrdila i Dr. Johanna Budwigová: „Lněné semínko (olej) musíme vždy konzumovat spolu s potravinami bohatými na bílkoviny, které obsahují síru (sýry, ořechy, cibule, pór, česnek, pažitka). Nejlepší je kombinovat olej s cottage cheese, tvarohem, kefírem nebo jogurtem. Proč? Tuky se stanou ve vodě rozpustné jen tehdy, pokud se sloučí s bílkovinami, čímž se zvýší jejich vstřebatelnost. Pokud toto neuděláte, mnohé životně důležité funkce se oslabí, ba až poškodí. Tělo bez přítomnosti síry olej nerozloží na formu, která je schopná se rozpustit ve vodě, takže lněný olej spíše škodí než léčí. Jako první poklesne zásobování organismu kyslíkem.“
Jaká je skutečnost? Bílkovina umocňuje účinky lněného oleje a má své opodstatnění zejména v receptu proti rakovině, ale škodlivost při užívání lněného oleje bez bílkovin nebyla nijak jinak prokázána a není třeba se toho bát.
Dle vyjádření výživové specialistky, Mgr. Margit Slimákové, je olej ze lněného semínka zdraví prospěšný i samostatně a nebylo odborně doloženo, že škodí, pokud je užíván bez sirnaté bílkoviny.
Na co dát při léčbě pozor
Při jakékoliv léčbě je nutné vyřadit z jídelníčku cukr! Dále veškeré živočišné tuky, všechny salátové omáčky (včetně v obchodech prodávaných majonéz), všechny druhy čerstvého masa (může obsahovat chemikálie a hormony), máslo, umělý jedlý tuk, konzervované maso a uzeniny (konzervační prostředky blokují látkovou výměnu vyvolanou lněným olejem).
Lněné semínko každý den
Pokud jste dočetli až sem, předpokládáme, že jsou pro vás tyto úžasné informace o opomíjené plodině novinkou. Nejraději byste si pár semínek dali hned?
Abyste jeho blahodárné vlastnosti využili správně, zde je několik praktických rad:
Příprava a použití:
- Protirakovinné látky se ve lněném semínku nacházejí nejen ve slupce, ale i uvnitř semínka, proto ho musíme semlít (ve mlýnku na mák nebo kávu, ale pozor! – nemlít do zásoby) a ihned konzumovat, maximálně do 2 hodin po rozemletí. Ovšem nejúčinnější je čerstvě vylisovaný lněný olej ve speciálním lisu! Má nejvyšší výživovou hodnotu a také lepší chuť.
- Účinek se dostavuje jen v surovém stavu – bez tepelné úpravy (pro jiné léčebné účely se semínko používá v celku a po zalití studenou nebo vařící vodou). V případě oleje je tedy nutné, aby byl vylisován za studena a nepřidával se do jídel během vaření, ale až po vychladnutí. Cenné látky v oleji se ničí při 42 ˚C.
- Léčebná kúra (recept níže) trvá 3 měsíce. V průběhu následujících 3 týdnů postupně snížíme dávku na 1 PL (polévková lžíce) denně.
- Preventivní dávka je 1 PL směsi denně (nejlépe olej s výše jmenovaným mléčným produktem) bez přestávek.
Tajemství účinku:
Lněné semínko je složeno ze 42 % tuky a 28 % vlákniny, je nejbohatším zdrojem omega-3 mastných kyselin (obsah 6× více než ryby), lignanů a vlákniny. Všechny tyto tři složky jsou důležité, společně přispívají k zachování zdraví. Omega-3 jsou klíčem k využití dalších mastných kyselin v těle.
Lněné semínko v těhotenství
Snad všem těhotným je známo, že popíjení maliníkového čaje několik týdnů před dnem D usnadní otevírání porodních cest a navíc údajně mírní bolest při kontrakcích. Maliník totiž uvolňuje hladké svalstvo v malé pánvi. Podobné účinky má ale i lněné semínko a je vhodné ho s čajem z maliníku kombinovat.
Jeho užívání se doporučuje od 34. týdne těhotenství. Říká se, že průběh porodu by pak měl být rychlejší a méně bolestivý, názory lékařů a dalších odborníků se ovšem různí. Jedni poukazují na to, že tato metoda není ověřená, jiní vidí výhodu v tom, že popíjení čaje a užívání semínka pomáhá rodičce v každém případě alespoň psychicky. Obojí je ženám doporučováno také v rámci předporodních kurzů.
O působení lněného semínka věděly už naše babičky a svými zkušenostmi to dokládá mnoho maminek i dnes, takže na této babské radě asi přece jen něco bude. Spoustě těhotných je ale užívání slizkého odvaru ze lněného semínka nepříjemné. Lžíce lněného oleje denně je proto vhodnou náhradou. Jestliže nepomůže k lehčímu porodu, v každém případě vám neublíží, naopak dodá některé látky důležité i pro vývoj miminka, zbaví vás zácpy a blahodárně působí i na hemoroidy, které trápí řadu těhotných.
Recept na koktejl dr. Budwigové:
- 1–2 hrnky cottage cheese nebo tvarohu, kefíru, jogurtu
- 2–5 polévkových lžic lněného oleje (panenský, za studena lisovaný)
- 1–3 polévkové lžíce čerstvě rozemletých lněných semínek (meleme jen krátce a kvůli oxidaci tuků se doporučuje skutečně okamžité použití, nejlépe do 10 minut!)
- Dostatek vody, aby směs byla jemná, a špetku kajenského pepře (případně možno přidat: trošku česneku, červeného pepře a šampaňského)
Doporučovaný poměr je jeden díl oleje na tři díly sýra. V případě, že použijete jogurt nebo kefír, zvětšete jeho množství až na trojnásobek (poměr pak bude až 1:9). Pokud chcete dosáhnout krémovější směsi, přidejte i mléko.
Při léčení začněte první týden či 10 dnů s poměrem 1:1, a pak další týden nebo 10 dnů 1:2 a po stejné době dávku snižte na 1:3. Použijete-li kefír a jogurt, poměr by měl být 1:3, 1:6 a udržovací dávka pak 1:9.
Až začnete směs užívat, nezapomeňte se pravidelně prohřát na sluníčku (alespoň 10 min. denně). V zimě vystavte slunečním paprskům alespoň obličej při procházce, v teplých a slunečných dnech po zbytek roku se však nevystavujte slunci přímo, ale sedněte si s pěknou knihou nebo naším časopisem třeba pod strom.