Pórnatka kokosová

(Wolfiporia extensa, syn. Wolfiporia cocos) exotická léčivá houba se zajímavých životním cyklem
Pórnatka kokosová je léčivá houba, která je známa pod různými jmény. V Číně se nazývá fu-ling, v Koreji bok-ryung, v Japonsku bukuryo a v USA potom tuckahoe nebo hoelen. U nás pórnatka v přírodě neroste a vyskytuje se na území Východní Asie, Východní Austrálii, Afriky a Severní Ameriky.
Houba působí hnědou hnilobu dřeva a osidluje kořeny a pařezy jehličnanů – nejčastěji borovic. Méně často se vyskytuje na listnatých stromech (dub, buk, habr). Pod zemí se brzy na podzim vytvářejí velké shluky podhoubí nazývané sklerocia ve tvaru malého kokosového ořechu. Podle tvaru sklerocia také získala houba i své pojmenování, i když s palmou kokosovou nemá houba nic společného. Sklerocia jsou tvrdá, na povrchu tmavo-hnědě až černě zbarvená s žilkováním. Jejich vnitřek tvoří bílá dužnina, jejíž chuť je mírně nasládlá. Sklerocia mohou dosáhnout délky až 30 cm a hmotnosti 1 kg. Ve sklerociu houba přežívá nepříznivé podmínky, aby z něj později vyrostla tuhá plodnice.
Pórnatka na císařském dvoře, i jako chléb Indiánů
Pórnatka patří mezi nejstarší léčivé a velmi respektované prostředky tradiční čínské medicíny (TČM). Sklerocium pórnatky se v Číně používalo po staletí jako diuretikum, sedativum, tonikum a prostředek proti stárnutí. Je zmiňována již v čínské Knize písní z 11. století př. n.l. Z houby se připravovala polévka pro posílení starých a nemocných osob. Za dynastie Ming se na císařském dvoře pekly koláčky z prášku mleté pórnatky. Působily prý proti pupínkům a pro zářivost pleti. Poslední císařovna Ci Xi panující v 2. polovině 19. století zavedla recepturu, kdy mezi 2 placky z těsta připraveného z pórnatky byla namazána směs ovoce a ořechů v medu. Toto pečivo je v Číně populární dodnes. Zprávy uvádějí i její oblibu v Nigerii, kde se používá v lidové medicíně, i jako potravina. V minulosti američtí Indiáni v době hladu semleli vysušená sklerocia houby na prášek, ten smíchali s rýží a ze vzniklé směsi pekli jakési chlebové placky. Podle toho američtí osadníci pojmenovali houbu Indian bread (indiánský chléb).
Uvolňuje napětí, odstraňuje únavu
Sklerocium pórnatky má nízkou výživnou hodnotu, protože obsahuje málo bílkovin a jeho hlavní složkou je vláknina, v níž polysacharidy tvoří 91–98 % a zbytek jsou triterpenoidy. Z polysacharidů jsou nejvýznamnější pachymaran (1,3-ß-D-glukan) a spachyman, které mají léčivé účinky. Všechny triterpenoidy obsažené v pórnatce vykazují imunostimulační a protivirovou aktivitu podobně jako bílkovina s označením PCP. Houba má protizánětlivé účinky a ovlivňuje příznivě centrální nervovou soustavu, uvolňuje nervové napětí, odstraňuje únavu. První pokusy s účinky pórnatky na nervovou soustavu krys byly úspěšné. Ovlivněním neurotrasmiterů se zlepšila jejich paměť a ukázal se antidepresní efekt houby. Došlo také ke zlepšení průtoku krve při cerebrální ischémii.
[hidepost=0][/hidepost]