Letní ovoce nejen na náš stůl
Jak úžasný je letní čas – obloha je každý den modřejší, sluníčko hřejivější, vzduch voní rozkvetlou loukou a my se cítíme nabití energií. Léto je taky časem, kdy si můžeme naplno užívat čerstvého ovoce, které je nejen voňavé, osvěžující, ale i léčivé. A právě o něm je dnešní článek…
Jak to s tím ovocem vlastně je?
Ovoce je přírodním zdrojem ochranných látek, které potřebujeme denně pro své zdraví. Ve své různorodosti zabezpečuje ovoce celý komplex vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších vitálních složek, které výrazně přispívají k vyživení a posílení celého organismu. Převládající složkou ovoce je voda, která tvoří podle druhu 80 – 90 procent hmotnosti. Z kyselin jsou v něm přítomny hlavně jablečná, citrónová a vinná a slouží jako látky podporující trávení. Velmi důležitou složkou ovoce jsou pektiny, což je druh vlákniny. Vláknina ovoce je velmi potřebná pro zdraví. Váže na sebe toxické látky a pomáhá je vyloučit z těla ven. Typickou vůni mnohého ovoce způsobují aromatické látky.
Rybíz
Rybíz je zvláště bohatý na vitamin C. Nejvíce tohoto vitaminu obsahuje černý. Barvivo rybízu obsahuje karoten, z něhož se při látkové přeměně vytváří vitamin A. Ten je velmi důležitý pro silnou tělesnou imunitu. Dále chrání sliznice v těle, ale také stimuluje látkovou přeměnu v buňkách. Dále toto ovoce obsahuje dosti niacinu (což je vitamin B3) ten je velmi potřebný pro zdravé nervy, kyselinu pantotenovou (vitamin B5) pro zdravou pokožku, vlasy, nehty a dýchání buněk. Nesmíme zapomenout na vysoký podíl vápníku, draslíku (odvodňuje a přenáší živiny), železa (důležité pro dobrou krvetvorbu), hořčíku (srdce, nervy, svaly) a manganu (srdce, náladu, soustředění). Černý rybíz obsahuje též velké množství rutinu, ten je nezbytný pro zdravé, silné a pružné cévní stěny.
Černý rybíz – elixír mládí
Plody černého rybízu jsou velmi bohaté na vitamín C, B, rutin, karoten, flavonoidy, soli draslíku, pektiny, třísloviny a antokyanové barvivo. Šťáva z těchto plodů pomáhá zvyšovat elasticitu cév a také působí proti chrapotu a kašli, léčí dnu a působí močopudně. Plody také podporují metabolismus.
Posilující nápoj
Tento nápoj je vhodný po rekonvalescenci po nemocích, duševním i fyzickém vyčerpání i seniory
Potřebujeme: 1 dl šťávy z černého rybízu, 1 dl šťávy z mrkve, 1 dl šťávy z červené řepy
Postup: Uvedené šťávy smícháme a vzniklý nápoj popíjíme po dobu 3 – 4 týdnů, pak si dáme měsíc pauzu a nanovo. Šťávu z rybízu si můžeme zamrazit, ať ji máme dostupnou po celý rok.
Léčivé jsou i listy černého rybízu
Listy této rostliny obsahují silice s cymolem, působí diureticky a diaforeticky a proti průjmům. Listy také podporují metabolismus. Můžeme je přidávat do čajových směsí, ale neměly by se popíjet déle než 6 týdnů.
[hidepost=0][/hidepost]