Hlíva ústřičná se spojila s probiotiky

6.3.2013

Není tomu zase tak moc dávno, co se na pultech našich obchodů objevila hlíva ústřičná. V současné době jí Číňané každoročně produkují více než 4 milióny tun. Ostatně, právě čínská medicína se praktikuje především jídlem: Číňané jsou posedlí jeho správným výběrem a osobitým naladěním každého chodu. Právě hlíva ústřičná představuje jeden ze základů tradiční čínské medicíny.

Hlíva ústřičná se pěstuje velice snadno, jak si už před lety u nás vyzkoušeli nejen zahrádkáři a majitelé chalup, ale i balkónů na pražských sídlištích. Houba příjemné chuti roste na pestré škále organických lignocelulózových odpadů a to prakticky od mírného až po tropické pásmo. V přírodě se u nás vyskytuje na podzim i v mírné zimě, většinou na kmenech vrb, ořešáků, jasanů, buků i dubů.

Prakticky se naočkuje špalek vhodného dřeva, nějakou dobu se nechá ve tmě a později se vysadí na stinné místo. Při dobré péči špalek plodí několik let. Ve velkopěstírnách se hlíva ústřičná pěstuje na pšeničné slámě. Ovšem pozor při sklizni: alergici mohou mít problémy s vdechováním spór hlívy. Projeví se u nich náběh na chřipku nebo zánět horních cest dýchacích. Odezní však poměrně rychle.

Proč právě hlíva
Hlíva obsahuje celou řadu léčivých a lidskému organismu prospívajících složek: v sušině je 50 % uhlovodanů, 25 % bílkovin, 6–10 % minerálních látek (draslík, fosfor), 2 % tuku, kyselina folová ve velkých dávkách, vitaminy C a B. Kyselina folová je důležitá pro období těhotenství, její nedostatek se nejen v tomto delikátním období projevuje problémy s růstem vlasů, kostí, na pokožce úst, ba dokonce poklesem počtu bílých krvinek. Slovenští vědci jako první objevili a potvrdili v hlívě ústřičné existenci glukanů, zejména v třeních houby.

Při odbourávání nadbytečného cholesterolu aktivně působí i další složky obsažené v hlívě ústřičné: lovostatin, dietetická vláknina chitin, glykopeptidy zvané lektiny, ribonukleáza apod. V Číně se právě proto hlíva užívá k uvolnění šlach a kloubů, jakož i necitlivých končetin, proti křečím ve svalech a šlachách, při lumbagu (houseru), ovšem také při neprostupnosti cév. V poslední době se i v Evropě doporučuje užívat hlívu ústřičnou spolu s antibiotiky, která zasahují proti mikroorganismům – extrakt z hlívy současně posílí imunita pacienta.

Hlíva ústřičná působí proti zánětlivým onemocněním, virovým, bakteriálním a plísňovým infekcím, avšak také přispívá k posílení funkcí sleziny a žaludku. Preventivně zasahuje proti ateroskleróze a nemocem srdce, pomáhá léčit hemoroidy, křečové žíly, bércové vředy, popáleniny, ekzémy a kožní alergie, chrání před vznikem nádorů a účinky radioaktivních i UV záření. Za odbourávání vysoké hladiny cholesterolu v krvi je nejspíše zodpovědný statin.

[hidepost=0][/hidepost]

 

Komentáře

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>