Panenské oleje – část V.

Vážení přátelé, ačkoliv se již zdálo, že seriál o panenských olejích už končí, není tomu tak. Informační zdroje v tomto ohledu jsou téměř nevyčerpatelné – na trhu je jich čím dál více, což znamená, že je čím dál tím těžší se v této oblasti orientovat. A tak vám předkládám další, a musím konstatovat, že velmi zajímavé oleje. Některé již velmi známé (moc se o nich ale neví), jiné málo. Jako obvykle si dovolím podotknout, že výběr panenských olejeů je vhodné konzultovat s těmi, kteří s nimi pracují a dokáží i individuálně doporučit ten nejvhodnější olej, nejen nakupovat od obchodníků. I užívání panenských olejů má svá pravidla.
Jedním z méně známých olejů je Makový olej (radiovitalizační ener gie 7 000 Ång ström = 700 nm) – je to 100% panenský jednodruhový olej lisovaný za studena ze semen máku, bez přídavných barvících a konzervačních látek – čistý přírodní produkt. Svými vlastnostmi je velmi podobný lněnému oleji, je však méně mastný. Obsahuje sice méně nenasycených mastných kyselin než lněný olej (obsahuje jich asi 50%), má však vysoký obsah vápníku a hořčíku (Ca a Mg), nezanedbatelný je i podíl prvku železa (Fe) a vitamínu E. Vzhledem k tomuto složení je vhodný při osteoporóze (zvýšené křehkosti kostí), neurózách, špatné kvalitě vlasů a nehtů. Má však celou řadu dalších pozitivních účinků: uklidňuje nervovou soustavu, uvolňuje svalové křeče a tlumí bolesti hlavy v týlu. Pomáhá při neurózách (duševní nerovnováze, stresu), zklidňuje psychiku, doporučuje se konzumovat při špatné kvalitě vlasů a nehtů, jako podpůrný prostředek při osteoporóze (zvýšené křehkosti kostí), účinně působí při pálení žáhy. Díky nižšímu obsahu nenasycených mastných kyselin a velmi příjemnému, jemnému, makovému aroma se může použít k masážím a to buď přímo, nebo ve směsi s jinými rostlinnými oleji. Vyživuje a chrání pokožku, obnovuje ji, zanechává ji hebkou a vláčnou (dodává pleti esenciální mastné kyseliny a podporuje její hydrataci) – je vhodný na suchou pleť se sklonem k praskání. Používá se též na pleť poškozenou ekzémy a záněty.
V kuchyni nalezne široké uplatnění – je velmi chutný, je vhodný při přípravě pokrmů studené kuchyně, a to jak sladkých, tak slaných jídel.
Snad nejznámějším olejem je Olivový olej – Panenský olivový olej (ra diovitalizační ener – gie 7 500 Ångström = 750 nm) – ovšem jen u těch nejkvalitnějších druhů. Pro své pozitivní účinky na zdraví, které se po staletí projevují zejména u středomořských národů, se jeho používání velmi rychle ujalo i u nás. Druhů olivových olejů je celá řada dle jejich původu a zpracování. Jsou pod různými označeními a názvy a také jejich určení je různé dle potřeby a kvality. Ti, co kladou důraz zejména na své zdraví a mají zájem olivový olej užívat především za tímto účelem, vědí, že nejúčinnější pro tyto účely (do studené kuchyně a pro užívání na lžičku) a je nejvhodnější Panenský olivový olej. I mezi panenskými olivovými oleji bývá však velký rozdíl, opět dle svého původu a zpracování – technologii. Obsah látek těchto olejů, např. kyselost, pak bývá rozdílná – a tím i jeho účinnost. Za nejúčinnější panenské olivové oleje jsou považovány oleje jednodruhové (z jednoho druhu oliv), získávané mechanickým lisováním za studena z oliv bez pecek. Svou roli v kvalitě hraje i podnebí a péče o olivovníky při jejich pěstování.
Příkladem takového prvotřídního panenského oleje je Bio extra panenský olivový olej pocházející z Kréty. Olivy, z nichž se tento olej lisuje, pocházejí pouze z olivových hájů přilehlých k nejmenovanému kláštěru. Mniši tohoto kláštera o „své“ olivové háje pečují již po celá staletí, olivy pro lisování tohoto oleje pečlivě vybírají, což mu dodává tu nejvyšší možnou kvalitu, jemnost a nenahraditelnou chuť. Olivy pro výrobu tohoto exkluzivního oleje jsou jednodruhové, olej se v klášteře lisuje tradičním způsobem za studena, je z prvního lisu. Vzhledem ke své jedinečnosti získal ochrannou známku I.G.P (jde o chráněné zeměpisné označení, které se uděluje výrobkům chráněným nařízením Rady /ES/ č. 509/2006). Bio extra panenský olivový olej má velmi lahodnou chuť, mimořádnou jemnost a nádherně voní. Každý odborník ocení velmi nízkou kyselost, která je 0,1–0,8%. Neobsahuje cholesterol. Obsahuje mono-nenasycené mastné kyseliny (monokarboxylové kyseliny), které jsou základem pro tvorbu bílkovin. Dále obsahuje vitamín A a E (tokoferol) – vitamín rozpustný v tucích, který chrání buněčné membrány = slouží jako důležitý antioxidant (chrání před vznikem rakoviny a cévních chorob). Panenský olivový olej podporuje trávení a také se považuje za velmi dobré laxativum (projímadlo), které podporuje peristaltiku (pohyby – pročišťování) střev, jejich uvolnění a vyprazdňování při zácpě (o způsobu a míře dávkování za těchto okolností je vhodné se poradit). Působí příznivě nejen na žaludek (zlepšuje činnost žaludku, podporuje chuť k jídlu), ale také na žlučník (podporuje tvorbu žluči a její vylučování do střeva), játra a slinivku. Pomáhá při pomalém vyprazdňování žlučníku a problémech se žlučníkovými kameny. Také snižuje riziko srdečních a cévních onemocnění – ředí krev – snižuje riziko tvorby krevních sraženin a ucpání cév, snižuje riziko infarktu a mozkové příhody – je velmi vhodný po infarktu. Snižuje i krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Olivový olej je dobrým pomocníkem v boji s rakovinou tlustého střeva, prostaty a prsu. Má příznivý vliv na pohlavní orgány a nervosvalovou činnost. Pomáhá i na některé ekzémy, bércové vředy (uklidňující a osvěžující účinky na kůži).
[hidepost=0][/hidepost]