Posilujte imunitu, bude vám líp

Posilujte imunitu, bude vám líp
1.11.2011

Blahobytný život současnosti zanechává stále děsivější dopady na lidském zdraví. Denně se setkáváme s mnoha chemickými látkami ve vzduchu a v potravinách. Jsou počátkem chorob, jejichž etiologie je často nejasná. Vyrovnává se s nimi především trávicí systém a střeva. Ta jsou osídlena spoustou bakterií, které můžeme rozdělit na potřebné a nepotřebné, tedy škodlivé.

Přitom právě střeva a sliznice vypovídají o stavu organismu a jeho imunity vůbec nejpodrobněji. Není tedy divu, že oficiální i alternativní medicína věnují značnou pozornost škodlivinám, které ohrožují lidské zdraví ve střevech nebo na sliznicích. Především jde o patogenní mikroorganismy jako jsou streptokoky, poměrně popularizovaná Escherichia coli a z kvasinek o druh Candida albicans.

Jak se zbavit složek, které škodí a ohrožují lidské zdraví? Nejlepší by samozřejmě bylo střevo vyčistit – v ideálním případě kartáčem. Že to nejde? Ale jde: skvělým kartáčem jsou třeba otruby a další tradičně doporučované prostředky léčby líných střev nebo zácpy. Existují i jiné postupy očisty střev: hydrokolonová terapie, jógínské čištění (slanou vodou + cviky), klystýr, pomocí potravních doplňků z aloe vera a chlorelly atd.

Opakování matka zdraví
V článcích o zdravé výživě a také v návodech na užívání doplňků stravy se veřejnost setkává s termíny, které se pletou. Konkrétně jde o probiotika a prebiotika.

Přiměřená spotřeba zejména zakysaných mléčných výrobků příznivě ovlivňuje stav mikroflóry ve střevech a jejím prostřednictvím imunitu i celkové zdraví uživatele. Pokud je třeba obsah probiotik ve stravě zvýšit, pomohou potravní doplňky ve formě tablet či kapslí. Jakmile potřebné mikroorganismy (bakterie) osadí trávicí trakt uživatele, aktivně upravují střevní mikroflóru. Především brání přemnožení bakterií škodlivých a některé škodliviny odbourávají, brzdí aktivitu nebezpečných látek, které při špatném trávení ve střevě vznikají, pozitivně působí na syntézu vitaminů (především K), zlepšují absorpci vápníku a hořčíku z potravy, podílejí se na metabolismu žlučových kyselin atd. Tím vším probiotika posilují imunitu ohrožených lidských těl.

[hidepost=0][/hidepost]

Komentáře

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>