Strávíte to?

Cílem aktivit spojených s jídlem a pitím je trávení, získání živin z potravy. Přijetí potravy, její mechanické a chemické zpracování, vstřebávání živin, vyloučení nestrávených a nestravitelných zbytků zajišťuje trávicí soustava. Ta probíhá od ústního otvoru k řitnímu a celkem má takřka 8 m. Trávicí trubice poskytuje dostatečnou plochu k trávení a vstřebávání živin, žlázy (nejen játra a slinivka břišní) vylučují enzymy a další složky, které tento proces podporují.
Stěna trávicí trubice má čtyři rozlišitelné vrstvy: sliznici, která je v některých partiích hladká, v jiných drsná, podslizniční vazivo (brání průtoku škodlivin z trávicí trubice do krevního oběhu), svalovinu a hladkou lesklou blánu (serózu, peritoneum).
V ústech zuby mechanicky zpracovávají potravu, jazyk vyhodnocuje chuť (sladkou, slanou, kyselou a hořkou). V současné době se připomíná ještě další druh chuti umami, který souvisí zejména s východní (japonskou) kuchyní. Termín označuje chuť delikátní, někteří lidé jej dávají do souvislosti s glutamátem.
V ústní dutině fungují tři velké párové slinné žlázy, které vylučují sliny, a menší žlázy nepárové. Z úst postupuje rozmělněná potrava hltanem do jícnu a poté do žaludku.
Cesta jídla uvnitř těla
Žaludek se nachází pod levou brániční klenbou a má objem 1–2 l. Stahy žaludku zajistí trávené mechanické, chemické probíhá za spoluúčasti kyseliny chlorovodíkové a enzymů pepsinu, chymozinu, částečně i lipázy. Žaludeční stěny chrání vrstva hlenu (musinu), jejímž narušením vznikají žaludeční vředy. Ke konečnému natrávení potravy a vstřebání většiny živin dochází v tenkém střevě (část trávicí trubice o průměru 3 cm a délce 3–6 m). Jeho povrch zvětšují klky (milimetrové útvary vyčnívající do prostoru střeva). V tenkém střevě „pracují“ střevní šťávy, šťávy slinivky břišní a žluči. Poté se zbytky potravy posouvají do tlustého střeva, v němž se vstřebává zbylá voda, soli a vitamíny. Vlivem symbiotických bakterií zde vznikají kvasné a hnilobné procesy, ale také vi – tamíny K a B12. Tlusté střevo se plní 4–8 hodin po přijetí potravy a vyprazdňuje po 18 hodinách. Stolice složená z nestravitelných zbytků potravy, odloupaných buněk epitelů, vody, anorganických látek, odumřelých bakterií a produktů jejich metabolismu i žlučových barviv odcházejí z těla řití se dvěma kruhovými svěrači.
Časté problémy trávicí soustavy
Bolesti související s trávicí soustavou musí rozlišit lékař – všelijak totiž vystřelují. Návštěvu v ordinaci nelze odkládat.
Apendicitida – zánět apendixu (červovitého přívěsku slepého střeva) způsobující náhlou bolest břicha: apendix se odstraní.
Cirhóza – vážné až smrtelné poškození jater.
[hidepost=0][/hidepost]