Výživa podle pěti elementů

31.1.2014

Vychází z principů tradiční čínské medicíny staré 3000 let. Její pohled na výživu není v příkazech a zákazech, v označení zdravých a nezdravých potravin. TCM hovoří o výživě jako o cestě za zdravím a pocitem svěžesti a mládí. Nerozděluje potraviny na 2 základní skupiny jako západní dietologie, ale naopak hovoří o množství. Zdravotní potíže způsobuje nedostatek nebo naopak přemíra. Zdraví je tedy o rovnováze chutí!

Naše tělo je součástí jednoho velkého systému zvaného kosmos. Součástí kosmu jsou jednotlivá roční období. Oddělení člověka od přírody jako samostatného biologického druhu není možné. Tak jako zvířata žijí v souladu s ročním obdobím, i člověk musí přistoupit na jeho zákonitosti, jelikož tělo je těmto zákonitostem podřízeno.
V přírodě musí panovat rovnováha, která je podmínkou i správného fungování těla. Tato rovnováha je z pohledu TCM vyjádřena pojmy YIN a YANG. Jsou to dva protiklady, které musí být vyvážené. Nemoci představují totální nerovnováhu těla a podle TCM je návrat ke zdraví právě opětovným získáním této rovnováhy. Právě výživa a vaření podle pěti elementů nás učí, jak tuto rovnováhu získat.

Rozdělení potravin podle chutí:
Jedná se o systém pěti elementů orgánových, ročních období a chuťových. Elementy mají svůj název a jsou k nim přiděleny jednotlivé systémy :
element DŘEVO – játra, žlučník – jaro – chuť kyselá,
element OHEŇ – srdce, tenké střevo – léto – chuť hořká,
element ZEMĚ – žaludek, slezina – babí léto – chuť sladká,
element KOV – plíce, tlusté střevo – podzim – chuť pálivá,
element VODA – ledviny, močový měchýř – zima – chuť slaná .
Na základě pěti chuťových směrů můžeme ovlivňovat jednotlivé orgány a dodávanou chutí je uvádět do rovnováhy. Nerovnováhu daného orgánového okruhu je možné poznat podle chutí, které máme. Např. po kocovině je častá veliká chuť na kyselé okurky. Důvodem je přetížení jater alkoholem a játra pro zharmonizování volají po potravinách s kyselou chutí. Tedy při cíleném užívání chutí mohou tyto působit na tělo léčivě.
Sladká chuť: např. fenyklu, mrkve uvolňuje a vyživuje, posiluje žaludek a slezinu a je zdrojem postnatální energie.
Pálivá chuť: zázvoru, koření či bílé ředkve pomáhá proti stagnacím energie, odhleňuje, pomáhá při plicních chorobách a při nadváze.
Slaná chuť: ryb, soli, chladí a vede energii těla směrem dovnitř.
Kyselá chuť: citrónu, rajčat osvěžuje, přispívá k obnově krve a tělních tekutin.
Hořká chuť: kávy, čokolády vysušuje.

Toto pětielementové působení chutí je fascinující. Pozor, ale i zde platí: množství se stává lékem či jedem. Proto nelze systém pochopit tak, že při podávání jedné chuti ve velkém nadbytku a při redukci jiných chutí mohu danému přetíženému orgánu pomoci. Je to přesně naopak. Proto základem pěti-elementové kuchyně je právě VYVÁŽENOST PĚTI CHUTÍ, které podáváme v připravovaných pokrmech současně.

Rozdělení potravin podle termického účinku:
TCM řadí potraviny nejen podle chuťových směrů, ale také podle TERMICKÉHO ÚČINKU. Tělo podle ročního období přirozeně reaguje na příjem určitých druhů potravin. Tedy v létě se zvyšuje chuť na osvěžující a chladící pokrmy, naopak v zimě by nás pokrmy měly prohřívat a dodávat větší množství energie.
Studené potraviny: jižní ovoce, citrusové plody, melouny, okurky, rajčata jsou potraviny s vysokým obsahem vody. Proto jsou ideální právě v letních měsících. Lidé s pocitem chladných rukou a nohou by měli konzumaci těchto potravin v zimě zásadně omezit.

[hidepost=0][/hidepost]

Comments are closed.